onderhoud

U bent de gelukkige eigenaar van een gepatineerd bronzen beeld. Gepatineerd betekent: kunstmatige oxidatie. Elk metaal, behalve een edelmetaal, lijdt onder de invloed van de omgeving, de zure regen, vocht en vuil tasten het oppervlak aan; dit is een natuurlijk proces. Patineren is niets anders dan kunstmatig een verwering (aantasting) van het brons veroorzaken. De kunstenaar kiest zo hoe hij/zij het beeld het liefste ziet.

Bij aanschaf ziet het beeld er mooi uit, maar naar verloop van tijd kan het gebeuren dat het beeld doffer wordt of zelfs een andere kleur krijgt (bijvoorbeeld groen). Raak dan niet onmiddellijk in paniek. Er is niets ernstigs aan de hand; het beeld zelf wordt hierdoor niet aangetast. Patina’s zijn een levend iets (vergelijkbaar met wijn). Een natuurlijke wijn rijpt alsmaar door. De oxidatie van de patina gaat eveneens alsmaar door. Dit is niet verkeerd of lelijk, het is vaak een kwestie van smaak. Wat kunt u doen om de patina, die het beeld oorspronkelijk had, zo goed mogelijk te laten conserveren.

In de eerste plaats is van grote invloed waar het beeld staat:

Beelden buiten

Buitenbeelden vragen speciale aandacht, geen enkele patina blijft onaangetast door de weersinvloeden. Vandaar dat het aan te bevelen is buitenbeelden te behandelen met een speciale coating. Deze coating sluit het beeld helemaal af. Zelfs met deze laag is het trouwens nodig om geregeld een waslaagje op het beeld aan te brengen. Het is vergelijkbaar met wat u met uw auto doet. De laag die op het beeld wordt aangebracht is dezelfde als over de autolak. Wilt u geen coating op uw beeld en het beeld toch buiten zetten, dan kunt u twee dingen doen: Accepteren dat het beeld langzaam aan zijn natuurlijke oxidatie tegemoet gaat. Meestal kleurt het beeld dan groenig. Regelmatig het beeld poetsen met een laagje bijenwas of de zwarte was Bellinzoni (voorkeur Ans Zondag). Bellinzoni is o.a. te koop bij een steenhouwer. De was dun aanbrengen en uitwrijven. De frequentie hangt af van de weersomstandigheden. Gemiddeld is in het natte Nederlandse klimaat 1 x per maand genoeg.

Beelden binnen

Ook binnen is een lichte poetsbeurt (om de 3 à 4 maanden) niet verkeerd. Afhankelijk van hoe het beeld eruit ziet kan volstaan worden er lichtjes ” overheen te waaien” met een fleece doekje. In geen geval hard poetsen of wild tekeer gaan met een borstel, dan poetst men de t tere patina er juist af. Als het beeld dof en droog is, is het ook normaal dat bij aanraking een wat poederige substantie achterblijft op uw handen of doekje. Bij sommige patina hoeft in het geheel niet gepoetst te worden. Het beeld hoeft niet (altijd) te glimmen, Het is beter hier gewoon vanaf te blijven. Vraag als u een beeld aanschaft aan de kunstenaar of galeriehouder hoe de patina bedoeld is en wat de beste manier is om de specifieke patina te behouden.

Ook binnen kan een beeld oxideren. Vocht is hier debet aan. Vooral kelderruimtes en badkamers zijn plekken waar de patina veel te lijden heeft. Het oxidatie proces versnelt onder vochtige omstandigheden. Het is dan net of het beeld buiten staat.